Tyvek

Tyvek

Tyvek is een  synthetisch materiaal, en is gemaakt van diverse soorten  polyethyleen filamenten. Het behoort dus tot de groep plastics, maar niet te vergelijken met  de plastic soorten, zoals zakjes en tasjes. Deze filamenten zijn door verhittingen en druk  samengesmolten tot een stof zonder  toevoeging van lijm o.i.d.  Tyvek is 100% recyclebaar. Je hebt gewone Tyvek, en Tyvek papier. Tyvek papier is dikker en zwaarder dan de gewone Tyvek, maar kunnen op dezelfde manier verwerkt worden. Beide soorten zijn zeer sterk, kunnen niet scheuren, rafelen niet, maar kunnen wel geknipt en gesneden worden. Tyvek is waterbestendig, dus kan heel goed gewassen worden. Beide soorten zijn voor verhitting en vervorming  zeer geschikt om  met de naaimachine te bewerken. Ook is het mogelijk om via de inkt jet printer, een eigen ontwerper erop af te drukken. Gebruik dus geen laser printer. Dit i.v.m. de hitte die nodig is om de poeder op het papier in te branden.

Verven.

Tyvek kan met de meeste textielverven geverfd worden, maar niet met de Procion MX textielverf. Breng altijd aan beide zijde van de Tyvek een kleurlaag aan. Als de verf nog nat is kunnen er ook nog decoratie materialen op de verf aangebracht of gestrooid  worden, zoals glitterpoeders, stukjes stro, zaden van planten e.d. Tijdens het verhitten met zowel het strijkijzer als de heat gun, kunnen de kleuren die aangebracht zijn, donkerder of dof worden.

 

Veilig werken.

Tijdens het verhitten van de Tyvek komen er dampen vrij. Ventileer goed  de ruimte waarin u aan het werk bent, of werk buiten. Draag eventueel een mondkapje.

Wegsmelten en vervormen door verhitting.

Dit kan zowel met het strijkijzer als met de heat gun. Werkt u met de heat gun, let dan goed op, dat de ondergrond waarop gewerkt wordt,  niet brandbaar is.

Mogelijkheden.

  • Tyvek kan ook ongeverfd bewerkt worden met het strijkijzer of de heat gun.
  • Door de Tyvek te verhitten, krimpt het, en ontstaan er structuren, zoals rimpeltjes, bobbels en smeltgaten.
  • Verf eerst  de Tyvek aan beide zijde,  plak met boekbinderslijm Organza of andere dunne stof aan de  bovenzijde, leg dit werkstuk met de opgebrachte  stof naar onder tussen 2 stukken bakpapier .De Organza of andere dunne stof kan eventueel ook met de naaimachine vastgestikt worden op de Tyvek. Zet het strijkijzer op de stand Katoen, is 3 puntjes. Voor het opbollen van de Tyvek  zet u het strijkijzer niet op het werk, maar blijf ong. 2 cm. erboven zweven. Doe dit redelijk snel, en controleer wat er is gebeurd. Herhaal dit, totdat het juiste effect is behaald. Wilt u niet dat de Tyvek opbolt, maar vlak blijft, zet het strijkijzer dan wel op het werk, en voer enige druk uit op het werkstuk.
  • Verf eerst de Tyvek aan beide zijde, naai het met de naaimachine op de ondergrond. Ga daarna met het strijkijzer of de heat gun aan het werk. U zult zien dat niet alleen de Tyvek  krimpt, maar dat de stof daarin meegenomen wordt  en structuur krijgt.
  • Wilt u gestructureerd gaten in het Tyvek hebben, span dan de Tyvek in een quiltring .De hitte van de heat gun zal de Tyvek zeer snel laten krimpen zodat er gaten ontstaan.  Ga wel heel voorzichtig te werk met de heat gun.
  • Door stroken geverfde Tyvek eerst met elkaar te vlechten, en daarna te verhitten kunnen er prachtige objecten ontstaan, die weer als decoratie in een werkstuk verwerkt kunnen worden.
  • Neem een aantal stukken geverfde Tyvek, naai deze met de naaimachine niet gestructureerd op en aan elkaar. Bewerk dit met de heat gun of strijkijzer.
  • Neem een strook geverfde Tyvek, en rol dit strak om een stokje. Zet dit vast met wat garen. Ga dit voorzichtig met de heat gun bewerken, en er ontstaat een soort knoop of kraal.